Home » Fără categorie » AVENTURA CULINARA DE LA FIRIZA/MARAMURES

AVENTURA CULINARA DE LA FIRIZA/MARAMURES

IMG_6927Zona mirifica montana, cu paduri de conifere si foiase, poienite din cand in cand si cele 7 cascade cu legendele lor, formeaza atractia din Povestea de la Firiza/Maramures.

La doar 17 km distanta de Baia Mare, evolutia societatii isi urmeaza cursul pastrandu-si obiceiurile, traditiile, vorba si fapta locului… la Firiza cantatul cocosului strabate orizontul diminetilor, sunetul cristalin al raului Blidari te indeamna la relaxare si purificare iar sclipirea stelelor in noapte iti reda linistea si senzatia eternitatii.

Un weekend frumos si linistit am petrecut la Pensiunea “CASA DULCE CASA” alaturi de un grup restrans care si-a dorit un altfel de turism: MONTANO-CULINAR

IMG_6985Tanti Rodica a lu’Petre Leontin si-a etalat toata maiestria intr-o remarcabila demonstratie a artei traditionale culinare. Alaturi de gazdele Pensiunii “CASA DULCE CASA”, tanti Rodica ne-a dezvaluit retete vechi din bucataria traditionala maramuresana, ne-a incantat cu demonstratia delicioselor placinte dospite cu urda, branza de oaie, gulyas, sarmale, cocuti de casa.

Si pentru ca la PANCOVE trebuie sa ai rabdare, am aflat si marele secret care le face sa creasca..am avut toata rabdarea din lume si am descoperit cateva din tainele ascunse ale bucatariei maramuresene.

Reteta de PANCOVE:

1 kg faina alba, 2 oua, putina sare, zahar vanilat, presarat cu putin zahar, 1 cubulet de drojdie intr-o cana de lapte calduta si crescuta apoi 

Toate ingredientele se framanta bine si se lasa la dospit intr-o zona mai calda si pana creste aluatul

Se intinde aluatul mai gros putin , se formeaza Pancovele de marimea gurii unui pahar normal si se pun pe o tava unde se mai lasa la crescut

Apoi intr-o tigaie si cu ulei mult si incins se pun Pancovele. Se coc si pe o parte si pe alta

La sfarsit se presara cu zahar pudra

Atentie la secret!!! Aluatul se lasa la dospit de 2 ori !

Excursia si-a urmat cursul pe cararile montane de la Firiza si Blidari si binenteles vizitarea Barajului Firiza.

Ziua de Duminica a fost destinata spiritului inaltator; am vizitat Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”. Am avut placerea sa vizionam o contopire a portului popular romanesc din 3 zone etnografice: Maramuresul istoric, Chioar si Oas.

IMG_0398IMG_0334Cu multumiri marete catre gazdele noastre: Pensiunea “CASA DULCE CASA”- Firiza, str. Principala nr.78, Baia Mare, Maramures si cu impresionante amintiri stranse pentru Cartea Vietii, va recomand cu incredere TURISMUL MONTANO-CULINAR de la FIRIZA/MARAMURES.

Este frumos, relaxant si un moment desavarsit pentru placerea gustului.

Cu prietenie pentru “Health & Beauty Magazine” 

Doris Uglar
IMG_3750

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

2 thoughts on “AVENTURA CULINARA DE LA FIRIZA/MARAMURES

  1. Anca Crupariu spune:

    Draga Doris
    Ai descris atat de frumos acele momente petrecute impreuna la Firiza incat parca le-am mai trait o data. Un loc pitoresc incarcat de traditii! Multumesc ca mi-ai oferit ocazia unei trairi autentice!

    1. Doris spune:

      Cu mare drag! Maramuresul este Poarta Deschisa a Romaniei spre intreaga Lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *