Home » Povesti de viata » Bijuterii de suflet

Bijuterii de suflet

Sunt momente în viață fiecăruia dintre noi când cunoști oameni minunați și rămâi uimit cât de repede se pot lega prietenii, constatând cu plăcere câte lucruri comune avem.

13235696_1033809203369751_5158427541247210677_oAșa am cunoscut-o eu pe Andreea Bololoi-Sidău , simplu și frumos i-am făcut invitația de a participă la evenimentul meu de debut în arta frumuseții dusă la treapta de terapie-artă, împreună cu o parte din colecția ei de bijuterii.

Prezentarea la care a trebuit să lucrez pentru acest eveniment mi-a descoperit , dincolo de informații, o sensibilitate deosebită, o modestie extraordinară, un profesionalism dus spre perfecțiune pentru lucrul migălos al punerii- împreună a fiecărei pietricele într-o simbioză perfectă. Și am știut că lucrul său cu mâinile nu este altceva decât lucrul său cu inimă și iată cum pasiunea ei s-a revărsat spre puterea mea de înțelegere. Și așa am îndrăgit-o pe Andreea-instant, ca pe un prieten vechi de o viață, de care te bucuri în orice moment al apariției sale în timpul urban al realității cotidiene.

Bucuria întâlnirilor avute, discuțiile despre lucruri comune, despre pasiunile ce ne frământă mintea și inimă, ne-au apropiat în deciziile de a avea proiecte împreună, eu, ca pasionată de terapia cosmeticii naturiste, ea, pasionată de terapia bijuteriilor făcute cu inima.

Deși tânără, la început de viață (proaspăt căsătorită), are o experiență profesională demnă de admirat de către oricine își dorește să între pe făgașul minunat al drumului făuritorului de bijuterii de calitate.

Andreea, ce poți să ne spui despre ,,începutul călătoriei’’ în lumea fascinantă a bijuteriilor?

Am descoperit această lume în anul 2008, când am început să realizez bijuterii dintr-o întâmplare și mă bucur că această activitate mă ține în continuare aproape de domeniul artistic. Fiind absolventă unei Facultăți de Arte Plastice și Design, din Timișoara, am putut implementa în bijuterii multe dintre cunostiintele de grafică dobândite în timpul facultății. Astfel, încerc să întroduc grosimi diferite ale „liniei” (sârmei), să mă joc cu contraste, să creez suprafețe, texturi și volume, iar pentru că în grafica nu e totul alb și negru, să adaug culoare prin pietrele și textilele folosite.

Cu siguranță că viață ta profesională a fost îndrumată de un maestru bijutier. Ce poți să spui despre acest lucru?

Următorul pas în dezvoltarea mea, a fost, într-adevăr, o perioadă de ucenicie într-un atelier de bijuterie din Timișoara, de unde am putut învața tehnici ale prelucrării metalelor prețioase de la un maestru bijutier, cu o experiență de peste 50 ani în domeniu, căruia îi sunt recunoscătoare. Atunci am înțeles că lucrurile frumoase se nasc din multă muncă și perseverență.
Pentru a aprofundă cele învățate și pentru a încerca și abordări mai moderne ale lucrului cu argintul, am urmat în anul 2014 cursurile Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage, din București, care m-au făcut să îndrăgesc și mai mult acest material.

Am văzut că în bijuteriile tale apare sârmă placata cu argint, care ia diferite forme, în funcție de pietrele semiprețioase folosite. Care sunt materialele pe care tu le folosești, pentru a defini colecțiile tale?

13307487_1039057026178302_7972575924479980297_nMaterialele folosite în prezent sunt sârmă placata cu argint, diverse pietre semiprețioase, perle, cristale și mărgele de nisip, pe care le combin cu șnururi textile, în cazul colierelor. Chiar dacă am experimentat în privat și cu alte materiale, întotdeauna am rămas fidelă sârmei. Îmi place maleabilitatea ei și multitudinea de feluri în care poate fi modelata. Stratul de argint care o îmbrăca, este protejat împotrivă oxidării cu o peliculă transparența, oferindu-i strălucire și un aspect de argint curat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pentru realizarea bijuteriilor mele, mă folosesc de acest material, sârma, care este arhi-utilizat, dându-i forme noi, fiindcă doresc să mă diferentiez pe o piață a bijuteriilor din sârmă care este obișnuită cu un stil comun, colectiv. Cu fiecare colecție pe care o realizez, încerc să vin cu altceva, alt stil, alte tehnici, alte forme, pentru a menține viu interesul celor care mă urmăresc și pentru evoluția mea artistică. Datorită acestui lucru, am reușit totuși să-mi creez un stil personal și ușor recognoscibil de către cei care-mi cunosc creațiile.13315252_1035179523232719_1276523313115589281_n

Fiecare autor de bijuterii are propria să alegere,  propriile sale metode pe care le folosește pentru a da identitatea sa și personalitate colecțiilor sale. Descrie-ne puțin care este conceptul lucrărilor tale?

Piesele realizate de mine sunt bijuterii de autor pentru că reprezintă ceva mai mult decât o podoabă. În spatele lor există un concept, o idee care s-a dezvoltat în timp, sunt încărcate cu emoții și sentimente, sunt o mică parte din cea care le-a creat. Nu urmează trenduri, tocmai pentu că se nasc dintr-o idee sau trăire personală. Sunt colorate, având forme organice sau geometrice, sunt minimaliste sau complexe, îndrăznețe sau delicate. Sunt unice, exact ca cea care alege să le poarte. Fiecare bijuterie are o poveste de spus, un concept de dezvăluit, sau un sentiment de transmis iar atunci când este purtată, devine o extensie a personalității persoanei respective.

Știu că ai participat la multe expoziții și colecțiile tale sunt expuse în diferite locații, pentru a fi admirate, dar și achiziționate.

13254893_1033678193382852_1578730224608470071_oDebutul bijuteriilor mele în public a avut loc în anul 2011, printr-o expoziție personală în cadrul Stagiunii de Artă, la Operă Națională București. Dacă în colecția expusă în acest cadru somptuos, „Coquette”, abordăm un stil clasic, cu tentă Art Nouveau, cu următoarea ocazie, am hotărât să schimb complet direcția artistică. În 2013 am participat la Târgul de Bijuterie Contemporană AUTOR, din București, cu o colecție, bineînțeles, contemporană și organică, intitulată „Micro/Macro Scopic”. A fost o experiență extraordinară, care mi-a deschis noi orizonturi și mi-a scos în cale noi oportunități. În anul 2015, am participat la ACCENT Contemporary Jewelry Exhibition, București, de data această cu o nouă colecție, mult mai riguroasă, arhitecturală și geometrică, numită „De/Construction”, și tot anul trecut am avut bucuria de a participă la expoziția de grup Project A, alături de ceilalți absolvenți ai Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage, cu piesă „Light and Darkness”, de inspirație barocă.

Bijuteriile mele au putut fi de asemenea văzute și cumpărate din galeria de artă Elite Art Gallery, București, din magazinul de lux dedicat brandurilor românești, RO LAND, situat în cadrul J.W. Marriott București. În prezent, ele se găsesc la ROD, secțiunea de design românesc din două librării Cărturești, tot din București.

Am vorbit zilele trecute despre bucuria imensă pe care o simț, dar și emoțiile de rigoare, pentru faptul că parte din colecțiile tale au trecut graniță și pot fi admirate și achiziționate în Amsterdam. Este un alt vis de-al tău, care, iată, a fost împlinit, nu-i aşa ?

Așa este. De curând am început o colaborare cu un magazin din Amsterdam, The New Label Project. Această colaborare și debut pe piață internațională a fost un vis mai vechi de-al meu, care aștepta doar momentul potrivit să se materializeze.

Despre bijuteriile tale s-a scris și în diferite publicații. Poți aminti câteva dintre ele?13308554_1033679560049382_5906939630616534485_o

În ceea ce privește promovarea media, creațiile mele au putut fi văzute și s-a citit despre ele în ziarul Adevărul, în revistele Unica și Avantaje, edițiile lunii august 2015, iar online au apărut articole și interviuri pe diverse site-uri din țara și din străinătate.

Mi-a rămas în minte, căutând informații despre tine pentru evenimentul meu, povestea din spatele unei anumite bijuterii, care a ajuns la Casă Regală a României. Știu că tu nu vorbești mereu despre aceasta, tocmai din modestia ce te caracterizează, dar, de data asta, amintește te rog, de acest lucru. Este important pentru oricine, care își dorește cu adevărat, să pună pasiunea alături de muncă, de perseverență, de ambiție, pentru împlinirea viselor sale-de a fi la înălțime întotdeauna!

Acea bijuterie, la fel ca și altele, are o poveste pe care o spun doar celor dornici să asculte și să o afle. Este inevitabil ca atunci când faci ceva cu plăcere, pasiune și dedicație, să nu te atașezi emoțional de rodul muncii tale. Am realizat multe bijuterii mai speciale pe parcursul anilor, de care mi-a fost greu să mă despart, unele fiind speciale pentru mine, cum ar fi cerceii mei de mireasă sau un mărțișor din argint dăruit mamei mele, sau speciale pentru alții, cum ar fi un inel de logodnă, care a avut efectul scontat. Însă, una dintre cele mai importante prin însemnătatea ei, a fost o bijuterie care a ajuns, într-adevăr, la Casă Regală. În urmă cu câțiva ani, am avut marea onoare de a primi o comandă pentru o bijuterie (care a luat de fapt forma unei decorațiuni pentru o casetă de bijuterii, din cristal), care a fost oferită Principesei Margareta a României, cu ocazia aniversării Alteței Sale. Am fost foarte fericită și recunoscătoare pentru această oportunitate.

În ultima perioadă de timp ne-am întâlnit pentru a demara un alt proiect împreună acela de a contribui și noi la ziua de neuitat a fiecărei mirese, în dorință de a fi altfel decât celelalte. Eu, cu pregătirea tenului prin curățare și detoxifiere pentru a-i da luminozitatea naturală de care are nevoie în această zi de neuitat, tu, cu bijuteria ce va fi purtată în păr, personalizată pentru fiecare eveniment în parte.

13331124_1037862502964421_4700247968132484035_nUn proiect de suflet care este încă în faza incipientă, dar care se va materializa în curând, este o viitoare colecție dedicată mireselor. Am avut marea bucurie de a va întâlni pe dumneavoastră, doamnă Lavinia Manga, într-un moment important, și sunt fericită că am cunoscut, cu acea ocazie, un om minunat, pasionat de ceea ce face, care emană energie pozitivă și care mi-a devenit pe loc o prietenă „mai mare”. Acest proiect dedicat mireselor îl vom demară împreună, alături de alți oameni talentați în domeniile lor, cu speranța că va fi o colaborare reușită și de succes.

 

Îți mulțumesc, Andreea, că pui amprenta prieteniei noastre pe sufletul colecției tale de viitor!

Lavinia Manga – Estetician

16 septembrie 2016, Timişoara

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *