Home » Frumusete » Medeea Marinescu – de la Maria Mirabela la Cinéma-ul francez

Medeea Marinescu – de la Maria Mirabela la Cinéma-ul francez

Recunoașteți zâmbetul fermecător al Mariei Mirabela?

medeea 7Medeea Marinescu este actrița binecuvântată cu un destin fericit, dar care a știut să-și dubleze norocul cu multa muncă, seriozitate și perseverență. Actrița Teatrului Național din București și-a început cariera la doar 6 ani pe platourile televiziunii române dând viață simpaticei Maria Mirabela, însă farmecul ei i-a convins chiar și pe francezi să-i ofere roluri principale în filmele lor de succes. Acum o puteți vedea în cele mai bine vândute comedii ale momentului, atât pe scena Naționalului, dar și în teatrul independent.

Gabriela Hamzescu H & B Magazine: Ești un copil minune al României și singurul, din câte știu, care a reușit să reziste în meseria de actor până în prezent! Crezi în destin? Crezi că acest destin te-a ales și te-a gasit atât de devreme?

Medeea Marinescu: Mi-am pus la un moment dat întrebarea asta: Dacă n-ar fi existat Maria Mirabela, care ar fi fost drumul meu? Aș fi devenit actriță? sau poate scenograf, sau muzician, sau filolog….? Sigur, m-am născut într-o familie de cineaști și am crescut pe platourile de filmare… ca si surorile mele, ca mulți alți copii de cineaști… Dar, Da! la doar 6 ani destinul meu a fost marcat „iremediabil” de întâlnirea cu Gopo, cu Maria Mirabela, cu succesul care „s-a ținut scai” de acest film rămas în conștiința publicului mai bine de 30 de ani. Există cu siguranță un destin al fiecăruia, iar al meu a fost unul fericit, până acum. Însă cred că există și o mulțime de capcane ale aceluiași destin, pe care, daca nu știi să le vezi, îți pot la fel de bine devia cursul, câteodată brusc, și fără drept de apel, alteori, atât de insidios că ajungi să te întrebi cum și când s-au petrecut toate și ai ajuns aici….

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Lumea teatrului și a filmului este foarte dură și sunt mulți actori care renunță pe parcurs. Tu cum ai reușit să rămâi mereu entuziastă și să te reînnoiești cu fiecare rol pe care îl joci?

Medeea Marinescu: Nu-mi dau seama dacă este mai „dur” decât a face cariera în medicină,medeea 4 sau arhitectură, sau în arte plastice, sau în muzică…. Hai să nu dramatizăm atât de tare lucrurile legate de profesia asta. Dacă ar fi să mă leg de ceva ar fi doar „curajul” de a ne arăta. De a ne asuma prin ceea ce facem, exercițiul umilinței pe care profesia noastră îl conține, poate mai mult decât în alte profesii. E o discuție lungă aici, o temă asupra căreia ar trebui să reflecteze mai ales cei ce „critica” pretinzând că ei dețin adevărul. Ca ei „știu” cum trebuie să fie….fără să înțeleagă nici pe departe efortul căutării unui artist (sigur, atunci când el există în mod real) fără a avea siguranța izbânzii acestei căutări. Mai e o problemă în profesia asta, și anume… vârsta. Cumva e ca în sport. Sigur, te antrenezi, acumulezi experiențe, capeți încredere în forțele tale, te maturizezi. Dar cred că dacă nu ai parte de măcar o oarecare confirmare când ești încă tânăr, dupa ce ai trecut pragul maturității devine mult mai greu să-ți demonstrezi calitățile, să faci performanță. 

Ca să mă întorc de unde am plecat, și în actorie, ca și în medicină, arhitectură, arte plastice sau orice profesie care dă șansă realizării unei cariere, sunt importante munca, perseverența, putința de a te sacrifica, luciditatea (și când spun asta mă refer la capacitatea de a ne vedea așa cum suntem, ATÂT cât suntem în contextul respectiv), șansa întâlnirilor și întâmplărilor fericite, și nu în ultimul rând echilibrul! acesta din urmă dă șansa unei cariere de lungă durată.

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Care au fost cele mai puternice provocări din cariera ta și ce anume te-a ajutat să le faci față? A existat un moment de transformare în care ai simțit că e timpul sa te debarasezi de vechi principii pentru a te adapta la o realitate nouă?

Medeea Marinescu: Cea mai mare provocare a fost fara îndoială colaborarea mea cu Cinema-ul francez. Și nu așa, oricum, ci cu cele mai mari case de producție, Gaumont și Pathe, cu roluri principale (Je vous trouve tres beau și Donnant Donnant) și cu unii din cei mai mari artiști francezi, Michel Blanc și Daniel Auteuil. Alt sistem, alte bugete, altă raportare la profesie și la condiția noastră a artiștilor, alte așteptări. Mi-a fost greu, am învățat din mers franceza, am fost obligată să vorbesc de dimineața pănă seara într-o limbă pe care atunci o învățam, să mă confrunt cu critica și spectatorii în aceeași limbă pe care nu o stăpâneam bine. Nu dormeam nopți, încercam să mă găsesc pe mine dincolo de vorbele dintr-o altă limbă, de multe ori nu aveam controlul a ceea ce fac, tocmai pentru că nu vorbeam în limba mea. Am văzut și am învățat cum se comportă pe platou niște mari vedete, am învățat ce înseamnă presiunea care se creează asupra ta când așteptările sunt mari, pe măsura statutului, am devenit mai puternică după această experiență și mai circumspectă în ceea ce privește succesul aici, la noi. Ca să dau doar un mic exemplu, Je vous trouve tres beau a făcut în primele doua luni de difuzare 4,700 000 spectatori, aici succesul unui film, desigur premiat, înseamnă cam 50-60 000 spectatori.medeea 1Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Ai o familie frumoasă și citeam un interviu în care spuneai că ai plâns când ai fost nevoită să stai departe de copilul tău din cauza unor filmări. Cum reușești acum să te împarți între profesie și familie?

Medeea Marinescu: E un exercițiu pe care îl fac zilnic, și câteodată, recunosc, mi-e greu. Pentru că se întamplă că dacă soțul meu e prins în filmări, să fiu eu cea care se trezește la 7 dimineața să ducă copilul la școală. Asta în condițiile în care am două spectacole seara, și termin undeva după miezul nopții. Mai e și timpul acela pe care simt nevoia sa îl petresc cu fiul meu și cu George, soțul meu. Câteodată tânjesc după el, acum, pentru că mi-am impus să îmi reduc motoarele am reușit să îl am, să profit de această vârstă minunată a fiului meu, când începem să avem conversații mai mature, să ne „explicăm” lucruri, să vedem filme împreună și chiar să jucăm șah! Mai „evadăm” câte doua zile la munte, sau în alte locuri…. E și asta parte din acel echilibru despre care spuneam mai sus. Și eu îl găsesc în familia mea, în lucrurile simple pe care le pot face alături de ea.

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Ești una dintre puținele actrițe care au reușit să-și păstreze inocența și zâmbetul de copil. Care sunt secretele tale? Ai o dietă specială? Urmezi un anumit ritual al zilei?

Medeea Marinescu: Probabil ca e o chestiune care ține de genă. Și mama e la fel. medeea 2Dar, este adevărat, că am fost întotdeuna atentă cu „pierdutul nopților”… n-am fost o persoană atrasă de cluburi, petreceri, așadar n-am făcut nici un fel de excese, alcool, tutun, mâncare. Și cred că asta se simte pe fața unei femei. Chiar asupra fețelor îngrijite cu cele mai scumpe creme. Credeți-mă, alcoolul, tutunul, nopțile agitate lasă urme adânci pe chip. Eu, pentru că am și avut probleme de când mă știu cu un ten gras, am învățat să am grijă de el (nu adorm niciodată fără să mă demachiez!), să folosesc cremele potrivite, să mă relaxez atunci când am neaparată nevoie și, desigur, când pot s-o fac.

Am un arsenal de creme fără de care nu ies din casă, pe lângă asta periodic, iau diverse vitamine sau substanțe care sa mențină suplețea, elasticitatea tenului. În rest, duc o viață normală, luptându-mă ca orice vicioasă cu dulciurile, cu înghețata în mod special.

Aș mai adăuga ceva. Anul acesta a fost dedicat de către ONU încălzirii globale și schimbărilor climatice. Ambasada Franței prin Excelența sa dl Ambasador Francois Saint-Paul, m-au numit Ambasador Climat 2015. Am participat in această calitate la o serie de conferințe și reuniuni pe această temă, încercând să sensibilizez opinia publică cu pivire la efortul individual pe care noi trebuie să îl facem (prin reciclarea deșeurilor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, folosirea cu atenție a resurselor vitale, în principal apa, șașmd). Asta m-a „împins”, ca să zic așa, din confortul mașinii mele, și m-a făcut să merg mult mai mult decât o făceam înainte pe jos (sau câteodată cu metroul), și să descopăr imensul beneficiu față de silueta mea a acelor mii de pași pe care îi parcurg zilnic. Am un alt tonus, asta fără să fiu nevoită să merg la sală.

medeea 6Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Preocupările legate de nutriție și frumusețe ocupă un loc important în viața ta? Te preocupă alimentația sănătoasă pentru băiețelul tău și pentru familia ta în general?

Medeea Marinescu: Sunt un pic codașă la capitolul acesta. Sau, mai bine zis, nu sunt obsedată de mâncarea bio, sau de combinațiile sănătoase, sau de mâncarea cu puține calorii. Cu toate acestea nu fac excese. Sunt un dușman declarat al sucurilor acidulate, ca și a celor conservate. Și nu mâncăm ceea ce este evident nociv. E adevărat că la noi în casă nu lipsesc salatele, legumele proaspete și fructele. Luca este un mare băutor de apă, am încercat să îl țin departe de toate acele sucuri gustoase dar nesănătoase.

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Anul acesta ai fost desemnată Ambasadoare a Paris Climat 2015 de catre Ambasada Franței la București. Ne vorbești un pic despre implicarea ta în această campanie? Ce crezi că s-ar putea face chiar mai mult pentru această cauză?

Medeea Marinescu: Am anticipat întrebarea și am și răspuns mai devreme. Am auzit în ultimii 20 de ani vorbindu-se atât de mult despre schimbările climatice, despre iminenta distrugere a planetei încât aproape că ne-am obișnuit cu acest discurs și, pe undeva, în mod egoist, ne gândim sau sperăm că ele se vor petrece mult după ce noi nu vom mai fi. Ei bine, lucrurile se pare ca ne-au ajuns din urmă, că deja trăim efectele acestor schimbări climatice și că până în 2030, temperatura Terrei va crește cu 4-5 grade, ceea ce va însemna un dezastru ce va afecta întreg ecosistemul planetei.

Așteptăm mereu măsuri din afară, și, sigur, ele trebuie să vină, ultima întâlnire de la Paris din acest an are ca obiectiv adoptarea unor măsuri economice care să facă tranferul spre o economie mai puțin poluantă. Dar eu cred că noi, la nivel individual, trebuie să acționăm, și aici vorbesc clar de două demersuri:

1. atenția fiecăruia față de mediu: reciclarea hârtiei, plasticului, sticlei, atenția față de consumul excesiv și necontrolat de apă (exemplu, când ne spălăm pe dinți, cei mai mulți dintre noi lasă apa să curgă în neștire), de electricitate, reducerea folosirii autoturismelor personale care poluează, șamd.

2. atitudinea noastra , a societății civile în fața tuturor monstruzităților care pot afecta existența noastră: Roșia Montană, defrișările masive, hoțiile în parte demonstrate în ceea ce privește retrocedări ilegale de pădure cu scopul clar de îmbogațire rapidă a unora. Cred că o atitudine fermă și vocală poate împiedica și adoptarea unor legi strâmbe și iresponsabile.

Cred cu tărie că fiecare gest al nostru, conștient și asumat, poate însemna în timp cea mai de preț moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri.

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Suntem la inceputul stagiunii teatrale 2015 – 2016 și știu că ești foarte ocupată în plan profesional. Ce surprize ne pregătești și în ce spectacole te vom putea vedea? Proiecte în cinematografie?

Medeea Marinescu: Am reintrat în vârtejul turneelor și spectacolelor pe care le joc de câteva stagiuni. Citeam zilele trecute un top al celor mai vizionate /cerute spectacole ale stagiunii. M-am bucurat să văd că din primele trei, două sunt spectacole în care joc: Străini în Noapte și Dineu cu proști.

Străini în noapte cred că e chiar în top, fiind mult mai vechi în repertoriu decât celelalte spectacole. Ce să spun: un text excepțional al lui Eric Assous, un mare actor Florin Piersic, o baghetă regizorală încărcată de istorie Radu Beligan, o întălnire importantă pentru mine, una dintre acelea despre care vorbeam la început.

Apoi îmi place să povestesc despre proiectul meu alături de fa-mi locMarius Manole și Asociația Inspiră, Fă-mi loc! în regia maestrului Beligan, o poveste care trezește în spectatori emoție și duioșie, are umor dar și o zonă profund umană, un spectacol pe care ne place să îl jucăm și să îl „îmbogățim” de fiecare dată, și cred că asta i-a dat prospețime. De curând ne-am întors de la Festivalul de Teatru pentru Tineret de la Piatra Neamț unde reacțiile publicului au fost fantastice.

Mai am spectacolele Liei Bugnar pe care le joc cu plăcere, Doua liniuțe și Oase pentru Otto, și am lăsat la urmă cel mai recent proiect al meu la Teatrul Act, un spectacol scris și regizat de Cătălin Ștefănescu, Vanilla Skype. Un spectacol ce iese oarecum din tiparele obișnuite ale teatrului ce se joacă pe scenele bucureștene, un spectacol „curățat” de teatralitate și de artificii în care sunt spuse sincer povești și gânduri care te îndeamnă să reflectezi, iar cei care le spun sunt Marcel Iureș, Vlad zamfirescu, Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Purdel, Alex Ion, Mircea Postelnicu și cu mine. Vă invit să îl vedeți pentru că merită văzut!

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Ai un proiect la care visezi și care se lasă un pic așteptat? Ce crezi că te-ar împlini și mai mult în acest moment?

Medeea Marinescu: Nu mă gândesc la un anume rol neapărat, ci mai degrabă la o întâlnire cu un regizor care să mă redefinească printr-o propunere și o viziune curajoase.

Gabriela Hamzescu H&B Magazine: Un gând frumos cititorilor Health & Beauty Magazine?

medeea 5Medeea Marinescu: Le doresc cititorilor acestei reviste tocmai ceea ce se află în titlu, sănătate (Health) și Frumusețe ( Beauty).Și cred că dincolo de ceea ce descoperirile lumii moderne au realizat legat de H&B, sănătatea și frumusețea sunt strâns legate de modul nostru de a gândi, de a privi viața și de a o trăi.

Așadar vă doresc să intrați în noul an cu gânduri bune, cu speranța și bucurie!

 

Interviu realizat de Gabriela Hamzescu pentru Health&Beauty Magazine

Foto: Arhiva personală Medeea Marinescu

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *